Scurt istoric

Istorie Noiembrie 18, 2014

Satul Cordăreni, din comuna Cordăreni judeţul Botoşani este situat pe ambele părţi a cursului  mijlociu a pârâului  Ibăneasa spre Est, la o depărtare de 20 km de municipiul Dorohoi.

Pentru prima data, numele satului Cordareni se pomeneste in anul 1519 iunie 30, intr-un document semnat de  domnul Moldovei, “Stefan cel Tanar”. Din acest document se constata ca satul Cordareni exista de pe timpul lui Alexandru cel Bun. Documentul se afla in arhiva istorica a Romaniei.

În 1529 aprilie 23, Petru Movila, da un alt act prin care se atesta existenta satului Cordareni de “ sub Dumbrava Inalta”. Satul si-a luat numele de la proprietarul Andreica Cordaru, despre care se vorbeste si in “Descriptio Moldaviae” de Dimitrie Cantemir.

În satul Cordareni, din timpuri foarte vechi, a existat o biserica de lemn, care in anul 1856 pe 24 aprilie a ars pana la temelie. Biserica actuala din satul Cordareni cu hramul Sfantul Ierarh Nicolae, este construita in anul 1868, zidurile din caramida , soclul si temelia sant de piatra, iar acoperisul initial a fost din sindrila mai tarziu fiind inlocuit de tabla zincata.

Biserica este ctitorita de preotul Cristea Ion ajutat de “comerciantul” Ioan Gogea din Mihaileni, dar si din contributia credinciosilor. Catapeteasma a fost adusa de la o biserica din Vladeni, com. Mihaileni, care fusese stricata.

În anul 1884, biserica impreuna cu 15 case, au fost cuprinse de un incendiu. In urma incendiului biserica este refacuta, insa pierde din inaltime circa 3 m. Pridvorul este construit in anul 1919, iar pictura in fresca este realizata in anul 1995 prin contributia enoriasilor .

Oamenii asezarii muncesc cu pricepere in toate domeniile, dar mai ales in agricultura. Parohia Sfantul Ierarh Nicolae din localitatea Cordareni, este inzestrata cu oameni credinciosi, preocupati de mantuire, grija fata de aproapele si dragostea fata de biserica.